Ποιος από εμάς δε θέλει να αναδείξει τον κήπο ή τη βεράντα του, να ξεκουραστεί ή να πάρει το γεύμα του στον καθαρό αέρα; Η αλήθεια είναι πως όλοι το έχουμε πραγματικά ανάγκη! Για να το πετύχουμε, όμως, από τη μια, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα έπιπλα για τους χώρους αυτούς κι, από την άλλη, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι, όπως καθετί, έτσι κι αυτά χρειάζονται την κατάλληλη περιποίηση, ιδίως, εάν είναι κατασκευασμένα από ξύλο. Παρακάτω, θα βρεις χρήσιμες συμβουλές για τον καθαρισμό και τη συντήρηση ξύλινων επίπλων.

Ο συχνός καθαρισμός ξύλινων επίπλων εξωτερικού χώρου καλό είναι να γίνεται με ένα σκουπάκι με πυκνές και μαλακές τρίχες, ώστε να απομακρύνεται η σκόνη πιο εύκολα. Πιο αραιά, περίπου κάθε 3-4 μέρες, τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί με μικροΐνες και 1-2 φορές το χρόνο μπορούμε να τα πλύνουμε με το λάστιχο. (Φυσικά, ο καθαρισμός με νερό μπορεί να γίνεται πιο συχνά, όμως, αυτό σημαίνει ότι και η συντήρηση που περιγράφεται παρακάτω θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.)

Το πόσο συχνά τα έπιπλά μας θα χρειάζονται συντήρηση με ειδικές βαφές και βερνίκια εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο που βρίσκονται και από το είδος του ξύλου που είναι κατασκευασμένα. Δηλαδή, τα έπιπλα που κατασκευάζονται από πολύ μαλακά ξύλα και είναι εκτεθειμένα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες μπορεί να χρειάζονται συντήρηση έως και 3 φορές το χρόνο . Αντιθέτως, τα έπιπλα από σκληρά, ανθεκτικά ξύλα στις ίδιες συνθήκες μπορεί να χρειαστούν συντήρηση 1 φορά στα 2-3 χρόνια, ενώ, εάν είναι προστατευμένα από τον καιρό, το διάστημα αυξάνεται μέχρι και στο διπλάσιο.  

Εάν δεις στα έπιπλά σου διακυμάνσεις στο χρώμα, που συνήθως ξεκινούν από τα πόδια τους, τότε μάλλον έφτασε η ώρα να συντηρηθούν. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1) Στρώσε ένα νάιλον ή χαρτόνι στο πάτωμα.

2) Τρίψε με γυαλόχαρτο Ν180-220 ή τύπου σφουγγάρι μαλακό ή μέτριο ολόκληρο το έπιπλο. Το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο με τη χρήση  ηλεκτρικού τριβείου.

3)  Καθάρισε καλά τις επιφάνειες από τις σκόνες που δημιουργήθηκαν από το τρίψιμο.

4) Πέρασε προσεχτικά όλα τα σημεία του επίπλου με κάποιο ειδικό συντηρητικό για ξύλο, χρησιμοποιώντας πινέλο ή πιστόλι βαφής, εάν υπάρχει διαθέσιμο, για καλύτερα αποτελέσματα. Προτείνεται βαφή εμποτισμού νερού (ή βαφή εμποτισμού νερού με κερί, εφόσον δε θα ακολουθήσει πέρασμα με βερνίκι.)

5) Εάν ο κατασκευαστής είχε προσθέσει τελείωμα βερνίκι στο τέλος της επεξεργασίας (μπορείς να απευθυνθείς στο κατάστημα αγοράς για διευκρινίσεις), συνέχισε κατά τον ίδιο τρόπο. (Προτείνεται βερνίκι νερού εξωτερικής χρήσης). Εάν όχι, η εργασία ολοκληρώνεται στο 4ο βήμα.

Μετά το πέρας του χρόνου στεγνώματος, που είναι συνήθως 24 ώρες (βλέπε οδηγίες συσκευασίας), τα έπιπλα είναι σαν καινούργια και έτοιμα για χρήση!